SERT LEHİMLEME
Metallerin kullanıldığı tüm endüstri dallarında, üretimi yapılan gereçlerin çeşitli teknikler kullanılarak
birleştirilme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yaygın olarak mekanik birleştirmeler, yapıştırma yöntemleri, kaynaklı birleştirmeler ve lehimleme yöntemleri kullanılır.
Özellikle farklı kesitteki ve farklı özellikteki metallerin birbiriyle birleştirilmesinde, metalürjik uygunsuzluktan dolayı bunların kaynaklı birleştirilmesi pek mümkün olamamaktadır. Sızdırmazlık ve yüksek dayanımın da istenmesi durumunda diğer birleştirme yöntemlerinin kullanılması da olanaksızdır. Böyle durumlarda lehimleme tekniği çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde endüstrinin birçok alanında yaygın olarak sert lehimleme ile birleştirme tekniğine rastlayabilirsiniz. Otomotiv sektöründe, uçak endüstrisinde, uzay sanayisinde, nükleer sanayi uygulamalarında, beyaz eşya üretiminde, makine sektöründe, havalandırma sektöründe, ısıtma sektöründe, kesici takımların üretiminde, armatür imalatında, tesisat işlerinde, gıda sektöründe, tıbbi cihazların imalatında, müzik aletlerinin imalatı gibi daha pek çok alanda sert lehimleme yöntemi kullanılmaktadır.
Sert Lehimlemenin Amacı ve Önemi
Endüstriyel uygulamalarda üretimi yapılmak istenen imalatın tasarımı yapılırken, parçaların hangi teknikler kullanılarak kolay ve ekonomik üretileceği araştırılır. Sert lehimleme yönteminin günümüz endüstrisinde pek çok alanda yaygın olarak kullanılmasının nedenlerini aramak, bu yöntemin önemini ve amacını ortaya koyacaktır. Sert lehimleme tekniğinin parçaların birleştirilmesinde yaygın olarak tercih edilmesinin nedenlerini şöyle
sıralayabiliriz:
*Sert lehimleme ile birleştirilen parçaların dayanımı yüksektir, hatta birleştirilmesi yapılan metalden bile daha güçlü birleşimler sağlanabilir.
*Sert lehimle birleştirilmiş gereçlerde birleşim yeri darbe ve titreşimlere karşı dayanımlıdır.
* Sert lehimleme tekniğini uygulamak kolay ve hızlıdır, uygulamayı yapacak kaynakçı becerisi kolay kazandırılabilir. Lehimleme işlemini otomatik hale getirmek mümkün olduğundan otomasyona uygundur.
*Farklı ergime derecelerine sahip metallerin, örneğin çelik ve bakırın birleştirilmesi kolay ve ekonomik şekilde yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra birleştirilecek metallerin farklı kalınlık ve kesitte olması da lehimlemeyi mümkün kılmaktadır.
* Sert lehimleme sıcaklığı 450°C üzerinde ve birleştirilecek gereçlerin ergime sıcaklığından daha düşük olduğu için, birleşimi yapılan metallerde yüksek ısının neden olduğu deformasyonlar oluşmaz.
* Sert lehimleme tekniği diğer bağlantı yöntemlerine göre daha ekonomiktir. Birleştirme sonrası da işleme gerek duyulmadığından zaman ve maliyet düşüktür.
*Sızdırmazlık istenen birleştirmelerde kolaylıkla kullanılabilir.
*Birleşim bölgesinin estetik görüntüsü iyidir. Tercih edilen ilave telin rengine göre ana metale yakın renkte birleşim sağlanabilir